Leucin

Leucin patří mezi aminokyseliny. Přesněji řečeno, patří mezi esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a je třeba je přijímat v potravě. Má několik funkcí - podporuje udržení hladiny glukózy v krvi, působí proti katabolickému procesu a podílí se na syntéze svalových bílkovin. Společně s dalšími aminokyselinami, isoleucinem a valinem je součástí skupiny aminokyselin s větveným řetězcem, známé pod zkratkou BCAA.

Význam celé této skupiny aminokyselin spočívá v tom, že zvyšuje ve svalech syntézu bílkovin, působí proti jejich rozkladu (antikatabolické působení). Z této skupiny vznikají také aminokyseliny alanin a glutamin, které jsou označovány jako svalové aminokyseliny (BCAA fungují jako jejich prekurzory).

Z celé této skupiny je leucin označován jako nejaktivnější. To je třeba chápat v tom smyslu, že se přeměňuje na glukózu až během výrazné fyzické námahy. Dalším důležitým účinkem této aminokyseliny je její anabolický efekt, který spočívá v tom, že dokáže rychle zapříčinit syntézu bílkovin. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že je z aminokyselin pro tuto syntézu nejdůležitější. Rovněž společně s dalšími aminokyselinami se podílí na tvorbě svalových vláken. Podporuje lepší uvolňování některých hormonů našeho organismu, jako je růstový hormon, thyroidní hormon a inzulín.

Pokud se užívá po operacích a při rekonvalescenci, podporuje uzdravení zlomenin, pokožky a kostí. Užívání leucinu během redukční diety ochraňuje svalové bílkoviny před rozkladem. Toto umožňuje snížení příjmu sacharidů a tuků. Leucin je obsažen v potravě vzhledem k tomu, že se jedná o esenciální aminokyselinu. Větší množství je obsaženo v syrovátce, kaseinu, ve vaječném bílku, sojových bobech, neloupané rýži a rybách. Měl by se užívat v kombinaci s ostatními aminokyselinami.

Po tréninku je pro růst svalů vhodné kromě bílkovin přijímat i jednoduché sacharidy, neboť využití leucinu je závislé na hladině inzulínu v krvi. Je obsažen například v přípravku Goji kustovnice čínská.