Kyselina mléčná

Kyselina mléčná vzniká mléčným kvašením cukrů za nepřítomnosti vzduchu, např. v mléce, sýrech nebo kyselém zelí. S mlékem kromě zavádějícího názvu nemá tedy nic společného (proto nevadí při alergii na kravské mléko). Sůl kyseliny mléčné (anion kyseliny mléčné) se nazývá laktát. Kyselina mléčná má hydratační, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vzhledem k tomu, že zklidňují podráždění a současně potlačuje množení bakterií, stala se běžnou součástí kosmetiky proti akné a přípravků na ošetření mastné a smíšené pleti.

Kyselina mléčná je organická látka, která vzniká při rozkladu glukózy ve svalech. Za normálních podmínek se tvoří v malém množství a transportuje se do jater, kde se mění opět na glukózu. Při zvýšené fyzické námaze slouží glukóza jako hlavní zdroj energie pro pracující svaly a tvoří se větší množství kyseliny mléčné. Když se nestíhá odvádět ze svalů, vznikají z ní krystalky a způsobují svalovou únavu, bolest až křeče. Při nadměrné námaze dochází ke spalování glukózy ve svalech, což se projeví bolestí svalů po pohybu. Proto je při práci a sportu důležitý odpočinek, během něhož dojde k lepšímu odplavení kyseliny mléčné z pracujícího svalu a tím snížení únavy.

Svalové únavě lze předejít tím, že po tréninku, závodě či zápase nezačneme hned odpočívat, ale podpoříme krevní oběh mírným pohybem nebo i masáží, která zlepší prokrvení svalů. Vhodnými pohybovými aktivitami jsou vyklusání či chůze, některé gymnastické cviky nebo rekreační plavání. U pravidelně trénujících sportovců vzniká méně kyseliny mléčné, která se rychle odbourává. Tvorba kyseliny mléčné se dá snížit používáním výživových doplňků jako je kreatin, L-carnitin, či tribulus terrestris. Vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve.

Vyskytuje se v mase. Je přirozeným meziproduktem metabolismu savců. Průmyslově se vyrábí z cukru, melasy, syrovátky, škrobů a synteticky. Zvýrazňuje chuť, zesiluje účinnost antioxidantů, ovlivňuje pH, kyselost sýrů, má antimikrobiální vlastnosti. Použití v kojenecké výživě, margarínech, bonbonech, některých druzích chleba, nealkonápojích. Přirozeně konzervuje kysané zelí, okurky, jogurty, smetanu, sýry apod. Kyselina mléčná se vyskytuje ve dvou formách: projev pozitivní a negativní. Pro kojeneckou výživu je používána forma pozitivní. Forma negativní způsobovala u kojenců zdravotní potíže. Kyselina mléčná se vyskytuje téměř ve všech organismech a je povážována za bezpečnou látku. V ČR povoleno v nezbytném množství (forma pozitivní pro kojeneckou výživu). V USA je používání této látky povoleno.