Gainer

Sacharidové nápoje, označované taky jako Gainery, představujou specifickou směs vybraných zdrojů sacharidů jako je glukóza, fruktóza, maltodextrin (enzymaticky štěpený škrob, který má nižší glykemický index než jednoduché cukry) či dextróza (ideální sacharid, který se také jako maltodextrin vstřebává postupně, v těle se pak zpracovává plynule, nezatěžuje organismus a dosahuje tak téměř dokonalého využití). Často se v nich vyskytují ještě různé AK, bílkoviny a jiné účinné látky jako kreatin, vitaminy, antioxidanty, karnitin, inulin nebo i bifido kultury.

Jejich přítomnost zvyšuje kvalitu samotného výrobku. Sacharidy tu slouží jako látka pro tvorbu nových energetických zásob pro organismus (příprava na vytrvalostní výkon a regenerace po především silovém a silově rychlostním tréninku), efektivní zvýšení energetického potenciálu pro svalovou práci, oddálení únavy a kvalitní regenerace, podporu nárůstu svalové hmoty a síly (anabolický efekt), ochranu svalové hmoty a výkonnosti (antikatabolický efekt), obnovení glykogenových zásob a také na zvýšení tělesné hmotnosti.

Samotný sacharidový nápoj obsahuje maltodextrin, dextrózu nebo sacharózu a glukózu či fruktózu rozpuštěné ve vodě. Většinou se kombinuje společně s proteiny jako sacharido-proteinový či proteino-sacharidový nápoj. Záleží na koncentraci, v jaké jsou zastoupeny. Pokud je sacharidů více jak 50%, udává se to jako sacharido-proteinový nápoj a naopak. Číslo na výrobku většinou udává množství bílkovin, takže všechny Gainery obsahují tyto hodnoty nižší.

Sacharidové a proteinové nápoje, či jejich kombinace, se vyrábí jako sypká sušená směs, kteráse připravuje do vody nebo mléka za vzniku lahodného kokteilu. Lahodného proto, že dnes už je na trhu mnoho příchutí, a tak si každý dopřeje takovou chuť, které dává přednost. Míchání do mléka se zažilo spíše ze stran spotřebitelů, a to z důvodu lepší chuti a také proto, že mléko na rozdíl od vody obsahuje ještě další proteiny, tuky a vitaminy navíc, a tedy si tím nápoj zvyšuje nutriční hodnotu. Příprava do vody je však mnohem účinnější, výrobek se lépe vstřebává (u proteinů syrovátkových je navíc při výrobě procesem eliminace krok, kdy se odděluje laktóza), a navíc se předchází zažívacím potížím jako je průjem, jelikož spousta uživatelů samotné mléko běžně nepije, a má tudíž vypěstovanou laktózovou intoleranci, aniž o tom ví.